Sådan finder du ud af hvilken type seng du har brug for

Kvinde sidder i seng med en laptop

Vi bruger en meget stor del af vores tid på at sove, og en god seng gør underværker. Flere test af senge viser, at kvalitets senge ikke nødvendigvis behøver koste spidsen af en jet jager.

For mange af kan det godt føles akavet at bese og prøve en seng inden køb, for man er jo ikke derhjemme og der er også mange andre mennesker i lokalet og det at ligge ned er i grunden en temmelig intim situation.

Faktisk så vælger man med øjet først, allerede inden man begiver sig ind i de fysiske forretninger har man udset sig et sengestel og bestemt sig for sengens udseende. Der er så mange praktiske spørgsmål som du selv skal være afklaret med inden du står i den fysiske butik, mest af alt for ikke at ende med at blive ledt til et køb du slet ikke havde overvejet.

Det kunne være du havde tænkt dig at din nye seng bare skal erstatte den gamle med en tilsvarende for den du havde var jo ganske udmærket, men i tiden der er gået fra du købte den gamle seng til nu hvor du skal i gang med en ny anskaffelse, er der sket en revolutionerende udvikling og en seng er ikke længere bare en seng.

De fleste tager udgangspunkt i prisen, hvor meget er man parat til at investere i sin nattesøvn, derefter kommer modellen og størrelsen, så kommer tillægskøbene, topmadras skal det være skum eller latex, boxmadrassen skal den være med pocket fjedre eller multi pocket fjedre, er der helbredsmæssige skavanker f.eks dårlig ryg, kan det være en god ide at bede en fagspecialist om hjælp  med valget af den rette seng.

Hvilken type seng skal du vælge

Slutteligt kommer overvejelserne omkring komfort i forhold til sengen, skal det være en elevationsseng med motor, en kontinentalseng med 3 lag madrasser ,en boxmadras eller slet og ret bare være en lamel bund med spring madras.

Det kan helt klart betale sig at teste din kommende seng ordentligt, tag dig god tid, skift stilling mens du ligger i sengen, mærk efter om den stilling du normalt sover i, føles behagelig i den kommende nye seng.

Synker du ned i sengen, hver eneste gang du vender dig, kan du være sikker på sengen er for blød. En hård madras er ikke nødvendigvis en god madras, men anbefales på det nærmeste som en universal madras, der så kan udlignes med en god topmadras, det er en skrøne at madrassen skal være hård for at du ligger godt.

Vil du sikre dig at madrassen har den rette hårdhed, skal du ligge dig på ryggen og presse en hånd ind under lænden, mærker et jævnt tryk på hele bagsiden af kroppen har du fundet den rette hårdhed, Hvis hæle eller enden synker ned, er madrassen for blød.

Sengen / boxmadrassen skal være stor nok, gerne 90 cm i bredden og 20 cm længere end din højde. Ligger du meget uroligt, kan der være behov for endnu mere plads. Madrassen skal være så hård, at en normal ryg er rettet ud, når man ligger på siden. Du har behov for en blødere madras, hvis du vejer mindre eller har bredere hofter og/eller skuldre. Det modsatte gælder for tungere personer, de har brug for en hårdere madras.

Du kan justere hårdheden med en top madras, en dobbelt seng bør bestå af to forskellige madrasser, da et par sjældent vejer det samme og trykket dermed bliver forskelligt. Forbrugertest kan være både gode og forvirrende, hvad sengesystemer angår, f.eks. holder de billigste boksmadrasser ikke til ret meget. Med det forholder sig sådan at det sjældent er de dyreste der vinder i test, faktisk kan skum materiale være ligeså godt som fjeder materiale, så det kan være en rigtig god ide at lytte til fagfolk inden du køber seng.

Ingen, heller ikke en fagmand, kan på forhånd med sikkerhed sige, hvilken madras der er den perfekte for den enkelte, så uanset hvilken madras man vælger, skal man altid sørge for at få ombytningsret.

Det vil ofte tage et stykke tid, før man ved, om den ny madras nu også er den rigtige. De bedste forretninger giver mulighed for ombytning i to måneder. Hvis du er i tvivl om hvilke rettigheder du har ved køb af varer, kan du altid læse Tænk’s guide her.