Phthalater: Industriel kritik af DTU-forskning

foldesave


Undersøgelsen af phthalater og allergi er mangelfuld, mener den europæiske kemikalieindustri (13. august 2004).

Den netop offentliggjorte dansk/svenske undersøgelse, som påviser en sammenhæng mellem plastikblødgørere (phthalater), foldesave og allergi møder skarp kritik fra den europæiske kemikalieindustri. Organisationen ECPI (European Council for Plasticisers & Intermediates) kalder i en pressemeddelelse undersøgelsen for fejlbehæftet og tendentiøs (“flawed”).

For det første, påpeger industrifolkene, er den statistiske sammenhæng, man finder i undersøgelsen, ekstrem lille. For det andet er det slet ikke sikkert, at korrelationen skyldes, at der er en årsagssammenhæng mellem phthalater og allergi, hedder det.

foldesave
foldesave

Plastindustrien mener, det lige så godt kan være omvendt, fordi mange familier med allergibørn netop rådes til at anskaffe sig gulvbelægninger – herunder dem af PVC, som er nemme at gøre rent. DTU-forskerne kritiseres også for ikke at tage højde for andre faktorer, som kan være årsag til de målte symptomer hos børnene. Indvendinger som ligner dem, Astma-Allergi Forbundet har fremført overfor undersøgelsen.

Miljøminister Connie Hedegaard sagde i går torsdag 12. august til nyhedsbureauet Ritzau, at hun nu vil have overblik over, hvad der findes af viden om en mulig sammenhæng mellem plastgulve med blødgørere og astma og allergi. Først herefter vil hun tage stilling til, om der skal sættes ny forskning igang om emnet, sådan som blandt andet formanden for Folketingets miljøudvalg, Ejvind Vesselbo (V), har foreslået.